Bankwatch Romania si Greenpeace Romania lanseaza miercuri, 19 noiembrie, ora 19:00, in Libraria Bastilia, Bucuresti, expozitia foto „Cenusa de sub maidane”.
Fotografiile ilustreaza situatia oamenilor din cartierul Submaidane, puternic afectati de accidentul ecologic cauzat de activitatile termocentralei Turceni: urmarile deversarii de cenusa de acum un an nu au fost remediate, gospodariile afectate din cartierul Submaidane se afla tot sub cenusa care le-a inundat, iar fantanile nu mai au apa potabila.
Fotografiile sunt realizate de Mihai Stoica, foto-jurnalist independent specializat pe teme de mediu, care a fost la Submaidane si a fotografiat urmarile accidentului ecologic de la termocentrala Turceni, realizand si un scurt documentar despre viata oamenilor abandonati de autoritati si de compania responsabila, Complexul Energetic Oltenia.
Evenimentul va include si proiectia scurt-metrajului „Cenusa de sub maidane”. Incepand cu 20 noiembrie, fotografiile vor fi expuse in spatiul alternativ Dianei 4 , la subsol, in perioada 20 noiembrie – 4 decembrie.
Anul trecut, cu cateva zile inaintea Craciunului, o avarie la instalatiile de transport si stocare a cenusii apartinand termocentralei Turceni a dus la inundarea a 10 gospodarii din cartierul Submaidane si a 15 hectare de terenuri agricole cu un amestec de apa, zgura si cenusa.
Din cauza tergiversarii procedurilor de achizitie pentru lucrarile de ecologizare, Complexul Energetic Oltenia a inceput greoi remedierea situatiei, cu o intarziere inacceptabila pentru localnicii napastuiti, de aproape 10 luni.
Fantanile din zona afectata au devenit de nefolosit, odata inundate cu cenusa de la termocentrala, prin urmare oamenii sunt nevoiti sa plateasca bani pentru apa, o resursa atat de pretioasa in orice gospodarie.
Spre disperarea celor afectati, termenul pentru lucrarile de remediere a fost amanat pana in luna februarie 2015. Localnicii povestesc dezamagiti cum utilajele firmei care a castigat licitatia au venit in septembrie, au lucrat timp de patru zile, apoi s-au facut nevazute, lucrarile ramanand suspendate. (A.D.).